Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare darmsyndroom kenmerkt zich vaak door klachten als: obstipatie, diarree, krampen, pijnen, winderigheid, opgezette buik of voordurende aandrang. Dit heeft vake nare gevolgen zoals gevoelens van somberheid, vermoeidheid, onzekerheid en stress. Het laatste heeft weer een negatieve invloed op de darmen. Mensen met PDS komen vaak in een vicieuze cirkel terecht. Vaak is medisch alles in orde en toch worden de klachten in alle hevigheid ervaren. Tevens hebben mensen al allerlei middelen geprobeerd, echter het blijkt niet te werken.

Peter Whorwell, Professor of Medicine and Gastroenterology in Manchester,in Engeland, die 20 jaar onderzoek heeft verricht naar pds, benoemde dat hypnotherapie de werking van de darmen gunstig beinvloedt. Hypnose is een vorm van geconcentreerde aandacht. Wanneer u in hypnose bent, heeft u gewoon de controle. Mensen in hypnose doen nooit iets tegen hun wil. Men kent allemaal wel het fenomeen, dat men een stuk rijdt in de auto en dan plotseling denkt: “Oh ben ik hier al”. Deze staat van zijn is vergelijkbaar met hypnotische trance.

Het darmmanagementprogramma bestaat uit een combinatie van therapeutische gesprekken, hypnotherapie en lichamelijke oefeningen. Wetenschappelijk is het bewezen dat 85% van de mensen met pds na behandeling klachtenvrij zijn. De behandeling duurt 14 sessies (3 tot 6 maanden) en een diagnose pds en verwijzing van de huisarts is nodig.

http://www.pds-therapeuten.nl (uitgebreide uitleg over de therapie).